Zbliżają się do końca ferie zimowe i już w poniedziałek wracamy do szkoły. W związku z przewidywanym przez specjalistów okresem wzmożonych zachorowań na grypę zachęcamy do obejrzenia krótkiego filmu, który zawiera profilaktyczne informacje.
Zastosuj się do poniższych wskazówek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę:
– unikaj jedzenia i picia z tych samych naczyń, co ludzie, u których występują objawy grypy.
– myj ręce przed jedzeniem, aby trzymać zarazki z daleka.
– zwiększ ilość przyjmowanej witaminy C, aby pobudzić układ odpornościowy. Witaminę C, która pomoże zapobiec grypie znajdziesz w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza w pomidorach, brokułach i pomarańczach.
– pij przynajmniej 8 szklanek wody dziennie. Herbatki ziołowe oraz rozcieńczone soki owocowe również podniosą nawodnienie organizmu, które jest ważne w profilaktyce grypy.
– nie lekceważ roli snu. Wypoczęty organizm jest w stanie lepiej walczyć z otaczającymi zarazkami. Przeciętnie ludzie potrzebują 7-8 godzin snu na dobę.
– pokonaj stres. Chroniczne narażenie na sytuacje stresowe osłabi układ odpornościowy, który łatwiej złamie się pod naporem nawet mniej groźnych zarazków.
– ćwicz regularnie, gdyż udowodniono, że zachowanie kondycji fizycznej zapobiega występowaniu grypy i przeziębień.
– w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę unikaj dużych skupisk ludzkich.
– ubieraj się „na cebulkę”, by uniknąć przegrzania lub wychłodzenia organizmu.
– spożywaj produkty bogate w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej cynku znajduje się w kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie, owocach morza, kurczaku i indyku.
– włącz do swojej diety czosnek. Dzięki bakteriobójczym właściwościom wzmocni twój organizm.
– jedz ryby i owoce morza zawierające dużo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na odporność.
Aby nasz serwis mógł działać, wykorzystujemy internetowe ciasteczka (pliki cookies). Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza Twoją zgodę na ich użycie.OKwięcej