Tydzień dobrego chleba trochę zbiegł się w czasie z naszą wizytą w Tesco, gdzie jednym z punktów programu były warsztaty piekarnicze. Ale po kolei …. Najpierw musieliśmy dostać się do TESCO, co tego dnia nie było zbyt komfortowe. Deszcz moczył nas od pierwszych kroków poza szkołą. Gdy już dotarliśmy na miejsce, rozpoczęliśmy od wizyty w piekarni. Dowiedzieliśmy się jakie maszyny wykorzystuje się przy pieczeniu, następnie przygotowaliśmy ciasto na nasze bułko-pizze, a w międzyczasie mogliśmy skosztować pysznych pączków. Gdy już przygotowaliśmy nasze wypieki, udaliśmy się na zwiedzanie sklepu. Nie była to jednak zwykła wycieczka tropem klienta. Raczej szukaliśmy śladów pracowników. Najpierw wizyta w dziale ochrony, potem krótka, „słodka” rozmowa z Panem prowadzącym rekrutację nowych pracowników, następnie „zabawa” w zakupy, kasjera i klienta, a na koniec wizyta w dziale sprzedaży internetowej. Gdy już trochę się zmęczyliśmy, zostaliśmy zaproszeni na zdrowy poczęstunek. Było pysznie i kolorowo. Gdy nabraliśmy siły, zrobiliśmy „ryżowe gniotki” i rozwiązaliśmy karty pracy z łamigłówkami. Na sam koniec dostaliśmy upominki i w końcu mogliśmy zjeść własnoręcznie zrobione pizze. Dziękujemy rodzicowi za zaproszenie, a Tesco za ugoszczenie.
Marek Kułakowski