Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają dużo energii do nauki, lepiej się koncentrują podczas lekcji oraz mają więcej siły do zabawy. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.
Tego też dnia, uczniowie klasy 1a wraz z wychowawcą oraz Rodzicami w ramach akcji „Śniadanie Daje Moc” postanowili przygotować zdrowy posiłek. Spotkanie poprzedziły kilkudniowe przygotowania. Rozmawialiśmy, dyskutowaliśmy i ustalaliśmy, co dla uczniów klas 1-3 jest zdrowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju, a jednocześnie smaczne . Przeanalizowaliśmy piramidę żywienia, przygotowaliśmy plan działania, sporządziliśmy listę zakupów, poprosiliśmy Rodziców o pomoc w ich dokonaniu i dziś o godzinie 8.00 przystąpiliśmy do zadania.
Każdy uczeń przyniósł niezbędne produkty: ulubione pieczywo, wędliny, sery i warzywa. Przygotowaliśmy deseczki, ściereczki, „bezpieczne” noże, umyliśmy ręce i wzięliśmy się do pracy. Po 45 minutach powstały smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe kanapki. Nie zabrakło na nich warzyw, a nawet owoców.
Serdecznie dziękujemy Mamom, które poświęciły nam swój poranek i pomogły przy pracy.
Uczniowie zdeklarowali się, że od jutra wstają 30 minut wcześniej i przygotowują samodzielnie zdrowe kanapki na drugie śniadanie do szkoły i dla Rodziców do pracy.
To była wyjątkowa lekcja i niesamowite doświadczenie!!!
Wychowawca wraz z uczniami z 1A