W minionym tygodniu klasa 3C miała za zadanie dowiedzieć się czym właściwie jest praca projektowa. Uczniowie określili swój pierwszy cel: mieli stworzyć własną, autorską sałatkę i zaprosić na degustację Pana Dyrektora oraz koleżanki i kolegów z klasy 3A. Prace podzielili na etapy
1. planowanie – uczniowie poznali „Myślowniki” czyli narzędzia idealne do planowania. Dzięki nim stworzyli niezbędne „check listy”;
2. zakupy – wszyscy wybralismy się do pobliskiego Lidla i każda drużyna z ograniczonym czasem i budżetem, samodzielnie zrobiła niezbędne zakupy;
3. przygotowanie i produkcja – każda ekipa przygotowała reklamę, stanowisko degustacyjne i sałatkę, wg własnego przepisu;
4. degustacja – każda drużyna wydała około 20 porcji! Chyba że zabrakło sałatki do częstowania A jednej drużynie się to zdarzyło
5. podsumowanie i analiza – dzięki wnioskom drużyn powstał niezły zestaw pro-tipów dla kolejnych „Sałaciarzy”. Można w nich znaleźć odpowiedzi na pytania: czego można nauczyć się z projektu? Na co zwracać uwagę podczas pracy? Jaki jest sekret udanej współpracy w drużynie?
6. świętowanie – oczywiście nie obyło się bez deseru lody po sałatce to była oczywistość w końcu uczniowie wykonali samodzielnie kawał dobrego projektu
To, że praca z projektem potrafi być trudna i wyczerpująca ale warta zachodu potwierdzili uczniowie pytając: kiedy robimy następny?
Aby nasz serwis mógł działać, wykorzystujemy internetowe ciasteczka (pliki cookies). Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza Twoją zgodę na ich użycie.OKwięcej