PRACA METODĄ PROJEKTU – KLASA 3c

W minionym tygodniu klasa 3C miała za zadanie dowiedzieć się czym właściwie jest praca projektowa. Uczniowie określili swój pierwszy cel: mieli stworzyć własną, autorską sałatkę i zaprosić na degustację Pana Dyrektora oraz koleżanki i kolegów z klasy 3A. Prace podzielili na etapy

1. planowanie – uczniowie poznali „Myślowniki” czyli narzędzia idealne do planowania. Dzięki nim stworzyli niezbędne „check listy”;

2. zakupy – wszyscy wybralismy się do pobliskiego Lidla i każda drużyna z ograniczonym czasem i budżetem, samodzielnie zrobiła niezbędne zakupy;

3. przygotowanie i produkcja – każda ekipa przygotowała reklamę, stanowisko degustacyjne i sałatkę, wg własnego przepisu;

4. degustacja – każda drużyna wydała około 20 porcji! Chyba że zabrakło sałatki do częstowania 🙈 A jednej drużynie się to zdarzyło 😉

5. podsumowanie i analiza – dzięki wnioskom drużyn powstał niezły zestaw pro-tipów dla kolejnych „Sałaciarzy”. Można w nich znaleźć odpowiedzi na pytania: czego można nauczyć się z projektu? Na co zwracać uwagę podczas pracy? Jaki jest sekret udanej współpracy w drużynie?

6. świętowanie – oczywiście nie obyło się bez deseru 😁 lody po sałatce to była oczywistość 🙂 w końcu uczniowie wykonali samodzielnie kawał dobrego projektu 🙂

To, że praca z projektem potrafi być trudna i wyczerpująca ale warta zachodu potwierdzili uczniowie pytając: kiedy robimy następny?

M. Wójcik, A. Dmitrowska

Komenatrze wyłączone.

© 2015-2018 SZKOŁA PODSTAWOWA IM. KONTRADMIRAŁA XAWEREGO CZERNICKIEGO W POGÓRZU :::::: wykonanie: Michał Dworakowski (.ncmedia)